Unngå brann: Sjekk EL-anlegg

Postadresse:

Advokatfirmaet Robertsen AS

Postboks 2724 Solli

0204 Oslo


Besøksadresse:

Sommerrogt 17


Telefon og e-post:

Tlf:       05789

22 12 24 80


E-post: tjs{a}robertsen.noSe våre personskadeportaler:

personskadesiden.no

trafikkskade-advokaten.no

skadesiden.no

gratiserstatningsadvokat.no


Unngå brann: Sjekk EL-anlegget når du kjøper nytt hjem

Sjekk EL-anlegget når du har kjøpt ny bolig.


Mange boligkjøpere oppdager at det er feil ved EL-anlegget når de kjøper en brukt bolig. Det er viktig å få sjekket at alt er i orden. Elektriske feil kan være alvorlige og kan i verste fall medføre at boligen brenner ned.


Selger har ingen plikt til å få elektriker til å gjennomgå boligens elektriske anlegg før salg. Dermed kan det kan være feil på elektrisk anlegg når man kjøper brukt bolig.


Mange er opptatt av beliggenhet og visuell standard når de vurderer ny bolig. Men det første du bør gjøre på visningen, er å åpne sikringsskapet. Det er hjertet i det elektriske anlegget, og det har begrenset levetid. Vi anbefaler alle som har kjøpt bolig eller leilighet, at du får gjennomført en sjekk av el-anlegget.


Dette skal du ikke gjøre selv: Ethvert arbeid på elektrisk anlegg skal i utgangspunktet utføres av godkjente fagmenn. Likevel er det mange som gjør arbeid på det elektriske anlegget selv, eller ved hjelp av ufaglærte håndverkere. Hvis det elektriske anlegget ikke er satt opp av godkjente fagmenn, så vil det elektriske anlegget kunne være en mangel ved boligen.


Feil ved elektriske anlegg kan være livsfarlige, og kan i verste fall føre til at huset begynner å brenne. Vi anbefaler derfor alle boligeeiere å få boligen gjennomgått av en eltakstmann for å få avdekket om det foreligger feil i det elektriske anlegget som må utbedres. Dette bør man gjøre uavhengig av om man skal selge eller kjøpe.


Har boligen en feil eller en mangel?

Boligen har som utgangspunkt en mangel dersom den ikke samsvarer det som ble avtalt da boligen ble kjøpt. De færreste takstmenn har kompetanse til å vurdere det elektriske anlegg. Standarden på anlegget har blant annet sammenheng med alderen. Elektriske anlegg har begrenset levetid, og særlig eldre anlegg kan ha behov for utskiftninger.


Hvis det viser seg at det elektriske anlegget er blitt installert av ufaglærte, eller er i dårligere stand enn det som ble avtalt, så har boligen i utgangspunktet en mangel som kan gjøres gjeldende overfor selger.


Hva gjør jeg hvis det er feil i EL-anlegget?

Det er viktig å reklamere straks feilen eller mangler ved boligen oppdages, og helst innen to måneder. Venter du for lenge, kan du miste retten til å reklamere. Få hjelp så snart som mulig. Kjøper kan ikke klage på feil eller mangler man kjente til, eller måtte kjenne til da boligen ble kjøpt.


Du må reklamere skriftlig og umiddelbart til selger og/eller forsikringsselskapet som eierskifteforsikringen er tegnet i. Gjør det med en gang du oppdager feil eller mangler, så kan du komme tilbake med mer informasjon. I noen saker kan kjøper ha et direkte krav overfor forsikringsselskapet. Send gjerne også kopi av reklamasjon til megler.  Ta vare på reklamasjonen.


Les våre tips ved feil og mangler i boligen her.


Våre advokater har lang erfaring med mangelssaker, og har hjulpet både boligselgere og boligkjøpere i tvister som har oppstått etter en bolighande. Ta gjerne kontakt med oss hvis du har spørsmål i forbindelse med kjøp eller salg av bolig.


Still ditt spørsmål her: