forby salg som den er

Postadresse:

Advokatfirmaet Robertsen AS

Postboks 2724 Solli

0204 Oslo


Besøksadresse:

Sommerrogt 17


Telefon og e-post:

Tlf:       05789

22 12 24 80


E-post: tjs{a}robertsen.noSe våre personskadeportaler:

personskadesiden.no

trafikkskade-advokaten.no

skadesiden.no

gratiserstatningsadvokat.no


Vil forby boligsalg "som den er"

Endringer i avhendingsloven skal gi tryggere bolighandel i Norge. Lovforslaget får blandede reaksjoner. Det vil da bli en drøm å kjøpe, og et mareritt å selge, mener kritikere. Hvis du trenger hjelp etter å ha kjøpt eller solgt en bolig, kan du kontakte våre advokater.

Regjeringen ønsker å forby boligsalg "som den er" for å unngå konflikter mellom kjøper og selger.

HØSTER JUBEL OG KRITIKK: Selv om lovforslaget møter motstand, er forbrukermyndighetene og Huseierne positive og mener ny lov vil gi færre konflikter mellom kjøper og selger i Norge. (Illustrasjonsbilde)


Boligselger og de profesjonelle partene vil få et større ansvar enn de har i dag ved feil og mangler, hvis regjeringens lovforslag blir vedtatt. Inntil hvert fjerde boligsalg ender i konflikt i dag – og målet med lovendring er å sørge for en tryggere bolighandel i Norge.Advokat Geir Hansen

- I dag ender mange boligsalg med konflikt mellom kjøper og selger, forteller Advokat Geir Hansen i Advokatfirmaet Robertsen.

- Da er det viktig å søke råd tidlig, slik at tvisten håndteres riktig og ikke eskalerer unødvendig, forklarer advokaten som har håndtert svært mange boligkonflikter for både kjøpere og selgere.


Forslagene til endringer i avhendingslova ble diskutert i en høring på Stortinget torsdag, før en endelig stortingsbehandling i vår. Lovutkastet blir tatt godt imot av Norsk takst, Forbrukerrådet og Huseiernes landsforbund – men ikke alle deler begeistringen.


En av Norges fremste eksperter på avhendingsloven, jussprofessor ved BI Harald Benestad Anderssen, sier til Dagens Næringsliv (DN) at regjeringens forslag er demokratisk uakseptabelt.

 

- Det er merkelig at de kaller forslaget «Tryggere bolighandel», når forslaget snarere vil føre til det motsatte. Forslaget går ekstremt langt i å pålegge den ene parten i bolighandel ansvar og risiko, sier Andreassen til DN.


Les mer: Har du kjøpt bolig med en feil eller en mangel?


Til E24 sier jussprofessoren at det å selge bolig kan bli «et mareritt», og forklarer at regjeringen i praksis foreslår nulltoleranse for feil og mangel utover hva boligkjøperen burde ha regnet med.

– Det vil jo bli fantastisk å kjøpe bolig med dette forslaget. Og det vil bli forferdelig skremmende å selge. Lovforslaget legger opp til en marerittopplevelse, sier professoren.


Her er lovendringsforslagene

Den nye loven legger også mer ansvar på boligselger for å gi informasjon, og mer ansvar på boligkjøper for å lese den. Regjeringen legger frem disse forslagene:

  • Lovforslaget innebærer sterke insentiver for at mest mulig informasjon om boligen kommer frem før den selges. Boligselgeren kan ikke lenger ta et «som-den-er»-forbehold. I dag kan selgeren fraskrive seg ansvaret for skjulte feil og mangler.
  • Gode tilstandsrapporter av kompetente takstmenn skal avdekke så mye som mulig av feil før boligen legges ut for salg. 
  • Eiendommen har en mangel hvis den ikke samsvarer med det kjøperen kunne forvente ut fra blant annet eiendommens alder, type og synlige tilstand.
  • Minstekrav for mangler vil være 10.000 kroner, for å motvirke konflikter om lave beløp.
  • Alle avvik i areal innendørs er en mangel. Utgangspunktet tas i områdets kvadratmeterpriser når prisavslagets størrelse blir vurdert.
  • Det foreslås å lovfeste at kjøperen skal anses å kjenne til forhold som er tydelig beskrevet i en tilstandsrapport. Kjøperen kan da ikke påberope seg disse forholdene som mangler.
  • Regulering av både hvilke krav som skal stilles til innholdet i tilstandsrapportene, og til de som skal utarbeide dem.


Les mer: Hva gjør jeg når boligen har feil og mangler?

 

Tror at boligselgerforsikringer vil forsvinne

 

Forslaget møter kritikk fra flere hold. Eiendomsbransjen som frykter flere konflikter, større utrygghet og kraftig økning i forsikringsprodukter. Regjeringen har poengtert at de fleste boligselgere tegner eierskifteforsikring, og dermed kjøper seg fri fra mulig erstatningsansvar.

 

– De tar for gitt at boligselgerforsikringer fortsatt vil eksistere etter disse lovendringene. Det gjør ikke jeg. Når alt ansvaret skyves over på selgere vil forsikringene måtte skrus kraftig opp i pris, om selskapene i det hele tatt tør å fortsette med dem, sier jusprofessor Anderssen til E24.

 

Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) reagerer på at det legges opp til nulltoleranse for arealavvik – at boligen annonseres med flere kvadratmeter enn den faktisk har. Han mener at dette vil resultere i en mengde konflikter og gi kaos i rettsvesenet.

 

– Vi ønsker også en ny avhendingslov. Vi vil at den skal gjennom Stortinget. Men om det ikke gjøres noen justeringer, vil det ha store konsekvenser, sier direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) til E24.

 

Men forbrukermyndighetene er positive og mener ny lov vil gi færre konflikter mellom kjøper og selger. Norsk takst står sammen med Forbrukerrådet og Huseiernes Landsforbund i sin støtte til endringsforslagene. 

 

- Regjeringens forslag vil gi en tryggere og bedre opplyst bolighandel, sier generalsekretær Morten Andreas Meyer i Huseierne.

Lovforslaget blir stående

 

Justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) står ved lovforslaget, til tross for kritikk.

– Denne kritikken kjøper jeg ikke. Disse lovendringene skal bidra til en tryggere bolighandel med større forutsigbarhet og et bedre informasjonsgrunnlag. Jeg kan derfor berolige alle med at det ikke er aktuelt å trekke proposisjonen, skriver justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) i en epost til DN.


Etter planen går forslaget til avstemning i Stortinget i vår.

 

Få tidlig hjelp i din boligsak – vi lang erfaring med bolig og fast eiendom rettsforhold, og oppnår gode resultater for våre klienter. Ta kontakt med våre advokater i dag - enkelt, greit og uforpliktende!


Still ditt spørsmål her: