Skjeggkre

Postadresse:

Advokatfirmaet Robertsen AS

Postboks 2724 Solli

0204 Oslo


Besøksadresse:

Sommerrogt 17


Telefon og e-post:

Tlf:       05789

22 12 24 80


E-post: tjs{a}robertsen.noSe våre personskadeportaler:

personskadesiden.no

trafikkskade-advokaten.no

skadesiden.no

gratiserstatningsadvokat.no


Skjeggkre i bolig:

- slik bekjemper du dem

Skjeggkre kan ved boligkjøp gi krav på prisavslag.

Det har vært en betydelig økning av skjeggkre i norske boliger de siste årene. Nå har eksperter ved Folkehelseinsttuttet gode råd for å bekjempe problemet, selv om ingen sitter på fasiten.


Det har vært en betydelig økning av skjeggkre i norske boliger de siste årene. Det krypende vesenet er ikke farlig, men vanskelig å bli kvitt- og kan senke verdien på boligen din. Mange kontorbygg og næringsbygg har også skjeggkrekolonier.


Skjeggkre var hyppig omtalt i media i 2018. Dette skyldes blant annet at Protector Forsikring har fjernet dekning for skjeggkre fra vilkårene etter at de har hatt store skjeggkrerelaterte tap, i tillegg til at det pågår en rekke konflikter og rettssaker som gjelder denne nyere landeplagen.


I en avgjørelse avsagt av Oslo tingrett, kom retten til at skjeggkre utgjorde et verditap på ca. 10 prosent. I den aktuelle saken hadde kjøper betalt kr 3.550.000 i kjøpesum. Kjøperen fikk tilkjent 355 000 kroner i prisavslag. Verditapet kan også være høyere enn i dette tilfellet.


Advokat Geir Hansen uttaler at skjeggkra kan gi krav på prisavslag ved kjøp av bolig.

- Skjeggkre vil ikke alltid være en mangel ved boligkjøp. Men skjeggkre kan forrige boligens verdi, og da vil det etter omstendighetene  kunne gi rett til prisavslag, sier advokat Geir Hansen i Advokatfirmaet Robertsen. Adovkat Hansen har spisskompetanse bl.a. innen bolig og fast eiendom.


Eksperter mener at for å ta knekken på skjeggkre i en bolig, bør man bruke flere metoder samtidig. Det betyr at man må bruke både limfeller, forgiftet åte og eventuelt sprøyting av gift og i enkelttilfeller tetting av sprekker.


Folkehelseinstituttet (FHI) har et pågående forskningsprosjekt for å finne produkter og metoder som er mer skånsomme for helse og miljø. Etter å ha testet åte, sprøyting og fangst med limfeller, kom forskere frem til at forgiftet åte, plassert riktig ga best effekt.


Ekspertene er uenige om hvordan man best løser problemet. Men noen råd går igjen.


Her er rådene fra Folkehelseinstituttet og Huseierne.no om hvordan du kan bekjempe skjeggkre:


Forebygg

Skjeggkre transporteres inn i bygninger via gjenstander. Følg med når du tar med nye ting hjem og sjekk om disse småkrypene er med. Skjeggkre kommer også inn i huset med pakker i posten, med varer, i kofferten fra en reise, eller de kryper inn fra naboens leilighet.


Kartlegg og overvåk

Finn ut hvor skjeggkreene holder til og hvor de legger egg og har gunstige forhold for utvikling.


Baderom, kjøkken og vaskerom rom hvor skjeggkre trives. De gjemmer seg ofte under lister, i vegger og gulv, og i skap der det er mørkt, og de er derfor ofte vanskelig å få øye på. De er glade i papir og stivelse. Det er viktig å sette ut limfeller for å få oversikt over omfanget.


Begrense bevegelsesfriheten

Dersom skjeggkreene har funnet seg til rette, sprer de seg ofte. Voksne skjeggkre kan legge 56 egg i året. Du kan begrense bevegelsesfriheten deres gjennom fuging og tetting av sprekker, rør- og kabelgjennomføringer og finmasket netting på luftekanaler.


Bekjemping

Flere bekjempingsmetoder virker sammen for å løse problemet. Ved å holde bestanden nede på et lavt antall individer reduseres spredningsfaren til et minimum.

  • Renhold og miljøendringer
  • Riktig bruk av forgiftet åte: Det betyr at man må bruke både limfeller, forgiftet åte og eventuelt sprøyting av gift og i enkelttilfeller tetting av sprekker. Det er mange gifttyper som tar knekken på skjeggkre, fordi de tåler nesten ingenting og spiser alt de kommer over.
  • Sprøytemidler og temperatur kan benyttes som et supplement.Har du overtatt et hus eller bolig med skjeggkre, kan du ha krav på prisavslag eller erstatning. En erfaren advokat vil kunne sette seg inn i din sak og gi deg råd om hvordan saken best skal håndteres. Ta kontakt med våre advokater i dag - enkelt, greit og uforpliktende!


Still ditt spørsmål her: