Frostskade

Postadresse:

Advokatfirmaet Robertsen AS

Postboks 2724 Solli

0204 Oslo


Besøksadresse:

Sommerrogt 17


Telefon og e-post:

Tlf:       05789

22 12 24 80


E-post: tjs{a}robertsen.noSe våre personskadeportaler:

personskadesiden.no

trafikkskade-advokaten.no

skadesiden.no

gratiserstatningsadvokat.no


Frostskade kan gi store lekkasjer

Flomskader kan gi store utfordringer i forsikringsoppgjøret

Hvis vannet har fryst i rørene, kommer det ikke vann ut av kranen. Frostskade kan gjøre at rørene sprekker og lekkasje kan oppstå. Men det er ikke lurt å tine vannrørene så raskt som mulig.


- Det beste man kan gjøre for å forhindre store skader når vannrør har frosset, er å kontakte rørlegger med døgnvakt, sier advokat Geir Hansen i Advokatfirmaet Robertsen. 


I fjor utbetalte forsikringsselskapene 300 millioner kroner etter frostskader i Norge, og de gikk bredt ut i forrige uke i mediene og oppfordret folk til å ta forholdsregler, og sikre hus og hytter i sprengkulden. 


Hvert år forårsaker frostsprengte rør store skader i norske hus og hytter. I fjor ble det registrert nesten 6000 frostskader, viser foreløpige beregninger fra Finans Norge.


Huseiernes Landsforbund påpeker at det er særlig eldre, og dårlig isolerte boliger og hytter er særlig utsatt for frostskader. Det er i eldre boliger viktig å holde god temperatur i alle rom. I nyere boliger, skal rørene ligge på frostsikker side av veggen. Det er slik at de ikke fryser med mindre det er minusgrader også innendørs.


Råd fra Sintef og huseierne.no


De fleste skadene oppstår når frostperiodene kommer overraskende. Når kulda setter inn kan det være greit å skru opp varmen generelt i boligen. 


Hvis det har skjedd en frostsprengning og røret er skadet, kan isen sitte i rørbruddet som en propp og hindre eventuelt flytende vann i å renne ut. Prøver du å tine vannrøret, for eksempel ved å skru på varmen på maks styrke ved vannrørene du tror at har fryst, risikerer du at proppen smelter – kan du risikere vannskade, sier forskningsleder Lars-Erik Fiskum ved Sintef til huseeierne.no.


Du bør også være ekstremt varsom med å forsøke å tine rør som ligger skjult i veggen. Folks forsøk på å tine vannrør inne i vegger fører nemlig ikke så rent sjelden til brann. Det oppsto brann i en bygård i Oslo i 2013, da en beboer forsøkte å tine et frossent rør med hårføner. Bygården ble skadet for 34 millioner kroner.


Tips for å unngå frostskader


  • Alltid sjekk kjellervinduer, ventiler. Luft kort – ikke sett vinduer på gløtt over tid
  • Bruk av stoppekrana på hytta og hjemme, vil kunne redusere risikoen for vannskader. 
  • Gjør det til en vane alltid å stenge stoppekrana når du drar fra hytta. 
  • Husk også å tappe ut resterende vann fra rørene etter et hovedstoppekranen er lukket, slik at ikke rørene står fulle av vann som kan fryse.
  • Jevn varme på i rom med vannrør
  • Temperaturen i oppholdsrom bør være på over 10 grader, også når man er bortreist. 


 

Hvis du har vært uheldig å få større frostskade eller andre skader på bolig eller hytte, ta kontakt. Vi hjelper deg få riktig erstatning. Ta kontakt om du trenger hjelp!


Vi hjelper deg få riktig erstatning. Ta kontakt om du trenger hjelp!


Still ditt spørsmål her: